Βιογραφία

Η Κάρολ Α. Φόιρμαν (Carole A. Feuerman) αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος φιγούρα στον κόσμο της hyperrealist γλυπτικής. Μαζί με τους Χάνσον και Ντε Άντρεα, η Φόιρμαν είναι ένα από τους τρεις καλλιτέχνες που ξεκίνησαν το κίνημα του hyperrealism στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα κάνοντας γλυπτά να απεικονίζουν τα μοντέλα τους με τρόπο ζωντανό. Η Φόιρμαν, που ονομάστηκε «η πρωταθλήτρια doyenne του σούπερ-ρεαλισνού» από τον ιστορικό της τέχνης Τζον Τ. Σπάικ, έχει εδραιώσει τη θέση της στην ιστορία της τέχνης.

Η παραγωγική καριέρα της Φόιρμαν εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες και σε τέσσερις ηπείρους. Μέσα από τα γλυπτά της, δημιουργεί οπτικές εκδηλώσεις των ιστοριών που θέλει να πει. της δύναμης, της επιβίωσης, της ισορροπίας. Η Φόιρμαν έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο έργο στο στούντιο και στο δημόσιο χώρο. Με το συνδυασμό συμβατικών γλυπτικών υλικών μέσων όπως χάλυβα, χαλκό και ρητίνη, με περισσότερα ασυνήθιστα μέσα όπως το νερό, τον ήχο και το βίντεο, δημιουργεί υβριδικά έργα περίπλοκης ενέργειας και ψυχολογίας.

Έχει διδάξει, δώσει διάλεξεις, και δίδει εργαστήρια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το μουσείο Σόλομον Γκόυγκενηχαϊμ, το Πανεπιστήμιο Κολόυμπια και Grounds For Sculpture. Το 2011 ίδρυσε το Carole A. Feuerman Sculpture Foundation. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να επικεντρώνεται σε δημόσια υπαίθρια γλυπτά, και κυρίως στα χάλκινα.

Υπάρχουν τέσσερις μονογραφίες χρωμάτων που έχουν γραφτεί για το έργο της: Carole Feuerman Sculpture, και οι δύο εκδόσεις που δημοσιεύονται από το Hudson Hills Press· La Scultura incontra la realtà, διατίθενται σε πολλές γλώσσες· και Swimmers, που δημοσιεύτηκε από The Artist Book Foundation. Η «Grande Catalina», το μνημειώδες γλυπτό της που παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Βενετίας του 2007, περιλαμβάνεται στην ιστορία της δυτικής τέχνης, που εκδόθηκε από τον Χάρι Ν. Αίμπραμς και γράφτηκε από τους Άνθονι Μάσον και Τζον Τ. Σπάικ.

Η Φόιρμαν εκθέτει σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, πάρκα γλυπτικής, γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Τα έργα της συχνά ενσωματώνονται στην αρχιτεκτονική και στον εξωραϊσμό στη δημιουργία ή την ανακαίνιση κτιρίων και χώρων. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράδειγμα είναι ο μνημειώδης «Διπλός Δύτης» που στρέφεται 36 πόδια (11 μέτρα) στον αέρα και μόνιμα τοποθετημένος στη Σίλικον Βάλλεϋ, που ανήκει στην πόλη του Σάνιβεϊλ, στην Καλιφόρνια. Η «Επιβίωση της Σειρήνας» εκτέθηκε από το Τμήμα της Νέας Υόρκης Πάρκα και Αναψυχή και πρόσφατα επιλέχθηκε να εγκατασταθεί στο Σέντραλ Παρκ για την γιορτή τους «Συμβαίνει! 50 χρόνια δημόσιας τέχνης στα πάρκα της NYC». Επί του παρόντος, εκτίθεται δημόσια στην Piazzetta στο Κάπρι της Ιταλίας. Το «Μνημειώδης Κουάν» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους κήπους γλυπτικής Φρέδερικ Μάιρ στο Γκραντ Ράπιντς του Μίτσιγκαν και βρίσκεται πλέον στην Μπιενάλε Βενετίας. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια της Φόιρμαν, «Ο Χρυσός Μέσος», ανήκει στην πόλη του Πίκσκιλ της Νέας Υόρκης και μπορεί να δει στο Ρίβερσαϊντ Γκριν Pαρκ με θέα στον ποταμό Hudson. Το τελευταίο γλυπτό της, «Πέρα από τον Χρυσός Μέσος», είναι 16 πόδια (4,9 μέτρα) ψηλό και 2,5 τόνοι χάλκινο και εγκαθίσταται στο Πόρτο Μαυροβούνιο.

Η Φόιρμαν είχε εννέα σόλο μουσικές αναδρομικές, που εκτέθηκαν εκτενώς παγκοσμίως και περιλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές 19 μουσείων. Στην Ιταλία συμμετείχε τέσσερις φορές στη Μπιενάλε Βενετίας, καθώς και στην Piazza della Repubblica της Φλωρεντίας, το Palazzo Grazie, το Teatro Romano e Museo Civico στο Φιέζολε και το Μουσείο της Ρίμινι. Στην Κίνα, έχει εκθέσει στο Χονγκ Κονγκ, το Εθνικό Μουσείο της Κίνας, και το Μουσείο Huan Tai Hu στην επαρχία Τσιανγκσού. Έχει εκθέσει στην Κορέα το Μουσείο Clayarch Gimhae, το Μουσείο Τέχνης της Ντέτζον και το IPark Μουσείο Τέχνης του Σούουον. Στη Γερμανία έχει εκθέσει στο Nassauischer Kunstverein Wiesbaden, στο Μουσείο Τέχνης της Άχλεν και στο Κάσελ κατά τη διάρκεια της Documenta 14 (2017). Στην Ισπανία εκθέτει στο Museo de Bellas Artes de Bilbao και στην Academia de Bellas Artes de Madrid. Στο Μεξικό εκθέτει στο Museo de Arte Contemporáneo de Monterrey και στη Δανία στο Άρκεν Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Το 2017, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο διοργάνωσε σόλο έκθεση για την Φόιρμαν, που ονομάστηκε Προσωπικές Δομές - Ανοικτά Σύνορα, μια από τις πολλές εκθέσεις γύρω από τη Μπιενάλε Βενετίας, όπου η Φόιρμαν είχε παρουσία εδώ και δεκαετίες. Τα έργα της εκτέθηκαν επίσης στο Βενίσα στο Ματσόρμπο, στο Palazzo Mora, στο Palazzo Bembo και στο Palazzo di San Clemente. Τον Νοέμβριο του 2017, της απονεμήθηκε το βραβείο επίτευξης της ζωής από τον Μαρκής Ποιος Είναι Ποιος.

Οι επιλεγμένοι συλλέκτες της περιλαμβάνουν τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον Νόρμαν Βράμαν, τη συλλογή Κάλντικ, τον Μαρκ Πάρκερ, την Αριέλα Βερτχάιμερ, τον Ρόμπερτ Χερστ και τον Μάλκολμ Φορμπς.

Η Φόιρμαν επιδιώκει να συνδεθεί με τους θεατές της σε ένα διαισθητικό επίπεδο, προκαλώντας συγκίνηση και εμπλοκή. Συχνά η συμμετοχή του θεατή, ή η σχέση του αντικειμένου/θεατή, ολοκληρώνει το έργο της. Η Φόιρμαν διατηρεί δύο στούντιο στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρζεϊ. Τον Οκτώβριο του 2017, η Φόιρμαν έδωσε την κεντρική διεύθυνση στο πρόγραμμα 2017 Ideas Remaking the World στο Διεθνές Φόρουμ Γυναικών στο Χιούστον μπροστά σε πάνω από χιλιάδες ηγέτες γυναικών από όλο τον κόσμο.

 

 

English | EspañolFrançais | Italiano | 中文 | 한국어 | Русский | Deutsch